İran-ABD anlaşması önündeki üç engel
İran ile ABD arasında Umman aracılığıyla İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan görüşmelerin ikinci turu geçen hafta sona erdi.

İran ile ABD arasında Umman aracılığıyla İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan görüşmelerin ikinci turu geçen hafta sona erdi.
CGTN Muhabiri Luo Laian'ın haberine göre, İran ile ABD arasında Umman aracılığıyla İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan görüşmelerin ikinci turu geçen hafta sona erdi. İki tarafın bu cumartesi müzakerenin yeni turuna başlaması bekleniyor.
Şu ana kadar yapılan İran-ABD nükleer müzakerelerinden bazı olumlu sinyallar verildi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile yapılacak görüşmelere dair iyimser olmak için sebepler bulunduğu, ancak sürecin son derece ihtiyatlı bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Bunula birlikte, Associated Press’te (AP) yer alan bir habere göre, isiminin açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili, Roma’da gerçekleştirilen müzakerelerde gayet iyi gelişmelerin kaydedildiğini ve iki tarafın temsilcilerinin yüz yüze görüşme yaptığını ifade etti.
İran’ın nükleer meselesi Ortadoğu bölgesinde tekrar gündem haline geldi. Gerek Washington gerekse Tahran yönetimi sorunlara müzakere yoluyla çözüm getirilmesi yönünde işaretler verdi. Yıllardır süren yaptırımlar İran ekonomisini zor durumda bıraktı ve İran yaptırım baskısını azaltmak için yeni bir anlaşma sağlamak istiyor.
Ancak İran-ABD nükleer anlaşması önünde üç engel bulunuyor.
Birincisi, kritik meselelerde iki taraf arasındaki geniş fikir ayrılıkları. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz daha önce, ülkesinin İran'ın nükleer programını "tamamen sona erdirmesini" talep ettiğini duyurdu. Fakat, İran Dışişleri Bakanı Erakçi, uranyumu zenginleştirme çalışmalarını müzakere etmeyeceklerini yineledi.
İkinci olarak, Washington’un yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyeti oldukça şüpheli. İran’ın müzakerelerdeki temel talebi yaptırımların kaldırılması, ancak ABD'nin siyasi özelliklerinden dolayı yaptırımlar kolayca uygulanabilir fakat zorla kaldırılır.
Üçüncü olarak, ABD’nin İran’a karşı uyguladığı "azami baskı" politikası. ABD geçen dönemde İran’a yakın bölgelere uçak gemileri ve B2 bombardıman uçakları gönderdi ve İran’a karşı yeni enerji ihracat yaptırımları uyguladı.
Sonuç olarak, İran ile ABD arasında ciddi bir güven eksikliği var. Eğer denge bulunamazsa müzakerelerin çıkmaza girmesi muhtemel.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 kirikkalemuhabir.com.tr Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.